Beredskabelse
Beredskabelse er en tilgang til praksisudvikling og faglig udvikling, hvor deltagerne i fællesskab arbejder på et dynamisk dokument, som de alle har ret til løbende at kommentere og bidrage til. Beredskabet indeholder typisk:
-
- En samling situationsbeskrivelser med tankevækkende (arbejds)situationer, hvor der løbende samles til bunke.
- En praksisfølsom begrebsforståelse, der tager form af en dynamisk arbejdsdefinition, som løbende nuanceres.
- En refleksionsramme med retningslinjer for refleksionens form (der f.eks. kan være konversation) og et sæt analytiske refleksionsspørgsmål, der udledes af begrebsforståelsen og som justeres i takt med, at denne forståelse nuanceres.
- Et antal praktiske ledetråde, der sikrer, at refleksionsrammen rent faktisk bruges i refleksioner over tankevækkende situationer i praksis – med henblik på at kvalificere håndteringen af lignende situationer i fremtiden.
- En vedligeholdelses- og udviklingsplan, der sikrer en regelmæssig rådslagning om beredskabets formuleringer og om relevansen af at indlemme nye begreber i den fortsatte beredskabelsesproces.
Læs mere om beredskabelse i artiklerne Udvikling gennem beredskabelse og Samarbejdsfokuseret faglig beredskabelse samt i bogen Om dømmekraften (2017, kapitel 4 og 5).
CP/25-11-2018