VIL DU VIDE MERE OM PLS?

 Bliv ringet op af PLS, og hør hvordan vi kan hjælpe dig KLIK HER

NYHEDER

Ekstraordinært årsmøde
  Billeder fra årsmøde 2020PLS Hovedbestyrelse har besluttet, at indkalde til ekstraordinært årsmøde med det formål, at få valgt en ny ledelse. Mødet er den 11. marts kl. 12.00 - 16.00 på UCL Od...
Sygdom under lønnet praktik
Følgende regler gælder på de praktikinstitutioner, hvor der er tegnet overenskomst med BUPL, Socialpædagogerne eller LFS. Hvis du bliver syg imens du er i lønnet praktik, er det vigtigt du undersøger...
Hvordan skrives den gode bacheloropgave?
Når du skal skrive din bacheloropgave er der mange ting at forholde sig til. Du skal finde en fangende og konkret problemformulering, lave en indledning der giver læseren et præcist indtryk af opgav...
Kontingent
PLS Årsmøde 2022 blev afholdt den sidste weekend i oktober, og her blev det besluttet, at kontingentet for medlemskab af PLS stiger til 99 kr. om måneden fra d. 1/1-23. Dvs. at du vil blive opkrævet 2...
PLS Årsmøde 2022
Nu er det muligt at tilmelde sig PLS Årsmøde 2022!Årsmødet afholdes fra fredag den 28. til søndag den 30. oktober StedI år afholdes mødet på Metalskolen Jørlunde, Slagslundevej 13, 3550 Slangerup. F...
Sommerlejr 2022
Fristen for tilmelding til PLS sommerlejr er nået, så der er nu lukket for tilmelding. Sidste år afholdte vi i PLS vores allerførste sommerlejr, og i PLS-regi, betyder det jo at vi har skabt en ny t...

Pædagoguddannelsen er udsultet i katastrofal grad

Debatindlæg af cand.psyk. Espen Jerlang (tidl. Seminarierektor) og cand.psyk. Suzanne Ringsted (tidl. seminarielektor)

Provokeret af en nylig evaluering af pædagoguddannelsen samt debatten efterfølgende, vil vi supplere ved at pege på en anden vinkel end den rent indholdsmæssige, nemlig den ressourcemæssige.

Indhold og de tilsvarende ressourcer hænger uhjælpeligt sammen, og tilsyneladende vover få at pege på manglende ressourcer som et af hovedproblemerne.

Børnehaveseminariet i 70’erne - en smal målgruppe
Vi blev i 1974 og 1977 ansat som seminarielærere på et børnehaveseminarium. Dengang var der tre typer pædagoguddannelser, som alle var 3 årige.

1. Børnehavepædagoguddannelsen
2. Fritidspædagoguddannelsen
3. Forsorgspædagoguddannelsen (som bestod af to linier: social/specialpædagog og vuggestuepædagog)

På uddannelsen til børnehavepædagog havde de studerende if lov/bekendtgørelse:

  • Ugentligt min. 32 undervisningstimer på 1.år, 29 på 2.år og 27 på 3.år, hvoraf en del af de praktisk musiske fag foregik i halve klasser
  • Max. 24 stud. pr. klasse
  • En nogenlunde ligelig fordeling af såkaldte teoretiske og praktisk musiske fag

Kort sagt: Disse forhold var stort set udelukkende målrettet en smal alders- og målgruppe (= normale børnehave/børnehaveklassebørn).

Pædagoguddannelsen fra 90’erne til nu - ”fra vugge til krukke, fra normal til gal”
Fra 1991-2 er de tre pædagoguddannelser sammenlagt til en 3½ årig pædagoguddannelse, som senere i 2001 blev en professionsbacheloruddannelse.

I dag kendetegnes uddannelsen ved:

  • Modulopbygget undervisning med høj grad af selvstudium
  • Mange stud. pr. hold ( antallet ændres hele tiden)
  • En vægtning af de såkaldt teoretiske fag frem for kultur- og aktivitetsfagene (som de nu blev betegnet)

Kort sagt: En kæmpe udvidelse af såvel mål- som aldergruppe. Vi omtalte nu kærligt pædagoguddannelsens målgruppen som ”fra vugge til krukke, fra normal til gal”. Men udvidelsen af målgruppe skete uden, at de tilsvarende tidsmæssige og økonomiske ressourcer fulgte med; tværtimod blev det ugl. timetal i periode fra 1991 til 2006 halveret.
Efteruddannelse af lærergrupperne for den nu udvidede målgruppe var der nærmest ingen ressourcer til.

Fra 2001 blev pædagogseminarierne til CVUere* og senere blev de til professionshøjskoler (UC’er*). En del af pædagoguddannelsens ressourcer indgik/indgår i denne kæmpe opbygning og fremtidige administration, hvilket igen betød faldende ressourcer til undervisning; – og den årlige besparelse (”grønthøsteren”) fortsætter*.

Undervisningstimer og kvalitet hænger sammen
Når vi fremhæver det fatale tab af undervisningstimer, skyldes det vores overbevisning om, at såfremt de studerende skal have reel mulighed for at udvikle deres kompetencer og dannelse, kræver det et kvalificeret og udfordrende møde med kvalificerede lærere; – selvstudier er fint men langt fra nok.

Vi vil også nævne vores store bekymring vedr. indholdet i uddannelsen, idet de fleste af de kreative-musiske fag næsten er gledet helt ud af uddannelsen i praksis, dvs. at de studerende ikke får tilstrækkelige kompetencer til at møde børn og unge i udfordrende læringsaktiviteter som musik, rytmik, værksted, natur mm.

Opsummeret: Det kan vel ikke undre, at evaluering af pædagoguddannelsen gang på gang scorer negativt. Selvfølgelig skal uddannelser løbende ændres/tilpasses aktuelle tider, men som tidligere seminarierektor og seminarielektor gør det os ondt, at se den misrøgt som pædagoguddannelsen udsættes for. Hvordan kan man tillade at en samfundsmæssig vigtig uddannelse som pædagoguddannelsen udsultes i den grad?.

Debatindlægget er udtryk for skribenternes egne holdninger.

CVU'erne (Center for videregående uddannelse) opstod ved at sammenlægge eksisterende mellemlange professionsbacheloruddannelser nye selvejende instituitioner med fælles personale, ledelse og budget.

En professionshøjskole (University college, UC) er en videregående uddannelsesinstitution, der primært udbyder mellemlange videregående uddannelser (MVU) og diplomuddannelser, men ikke universitetsuddannelser på kandidatniveau.

Grønthøsteren er en beskrivelse af regeringens krav om 2% årlige besparelser på hele uddannelsessektoren

feedback
feedback